flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Головою ради суддів загальних судів І. Отрош проведено аналіз матеріалів оперативності розгляду місцевими загальними судами кримінальних справ, у тому числі справ, які знаходяться на розгляді понад рік

14 жовтня 2013, 14:30

 

 

На виконання рішення ради суддів загальних судів від 14.03.2013 № 17 проведено аналіз матеріалів оперативності розгляду місцевими загальними судами кримінальних справ, у тому числі справ, які знаходяться на розгляді понад рік, з метою встановлення причин порушення розумних строків розгляду таких справ.

   Перевіркою встановлено, що на оперативність судового розгляду кримінальних справ здебільшого впливають об’єктивні причини, що не залежать від суддів, передусім, це: неналежне матеріально-технічне та кадрове забезпечення судів, відсутність у більшості з них належних умов для здійснення правосуддя, неякісне проведення досудового слідства та дізнання, велике навантаження на суддів, недоставка або несвоєчасна доставка в судове засідання на вимогу суддів конвойними підрозділами внутрішніх справ підсудних, які тримаються під вартою, або несвоєчасне виконання органами міліції ухвал (постанов) судів (суддів) про примусовий привід свідків, підсудних, потерпілих тощо.

   Проте, під час перевірки також встановлені факти неналежного виконання окремими суддями своїх професійних обов’язків.

     Так, відповідно до статей 83, 85, частини шостої статті 122 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та на виконання рішення ради суддів загальних судів від 11.09.2013 № 74, голова ради суддів загальних судів Інна Отрош звернулася до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для відповідного реагування з інформацією про неналежну організацію робочого процесу та грубе порушення суддею Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська Григоренком Д. Ю., суддею Києво - Святошинського районного суду Київської області Бурбела Ю. С. та  суддею Ленінського районного суду міста Севастополя Брикало Т. В. вимог Кримінального процесуального кодексу України щодо дотримання розумних строків судового розгляду.